16 Aralık 2013 Pazartesi

HASAN KORKMAZCAN: "SEÇİM GÜVENLİĞİ MERKEZİ KURULMALI"

ANAYURT // 16 ARALIK 2013 - MANŞET
Ana Sayfa
Seçim güvenliği merkezi kurulmalı
Seçim güvenliği merkezi kurulmalı
TÜRK PARLAMENTERLER BİRLİĞİ
ONURSAL BAŞKANI VE 4 DÖNEM DENİZLİ MİLLETVEKİLİ; HASAN KORKMAZCAN
Korkmazcan, seçim sürecinin etik ilkelere uygunluğunun sandık meşruiyetinin temeli olduğunu belirterek seçim güvenliği konusunda uyarılarda bulundu.
16 Aralık 2013 Pazartesi 
ANKARA- TBMM eski Başkanvekili Hasan Korkmazcan” Seçimlere şüphe düşmesin. önce sandığa giden yola bakalım”dedi. 
Türk Parlamenterler Birliği Eski Başkanı ve Merkez Sağ’ın önemli ismi Korkmazcan seçim süreci ve seçim güvenliği konularında AKP ve YSK’yı uyardı. 
TBMM E. Başkanvekili Hasan Korkmazcan yerel seçimler öncesinde kampanya süreçlerine ilişkin açıklamalar yaptı. 
Korkmazcan sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Seçim sürecinin demokratik ve etik ilkelere uygunluğu sandık meşruiyetinin temelidir. Sandığa giden yoldaki yasalara, ahlaka ve demokratik geleneklere bağlılık seçim sonrası huzurun ön koşuludur. Başlayan seçim kampanyalarında ortaya çıkan ilk belirtiler kaygılara yol açmaktadır. 
Nüfus kayıt sistemi, seçmen kütükleri, seçim bölgelerinin belirlenmesindeki hukuksuz düzenleme ve uygulamalar güvenilirlik kaybı oluşturmuştur. 
Seçim süreçlerinin fiilen yargı denetimi dışına çıkarılması ve yargı bağımsızlık ve tarafsızlığının esasen tartışılır halde olması sandık yolunu gölgelemektedir. 
YSK’nın seçime katılacak bakanların istifası konusundaki kararı güvensizliği büyütmüştür. Anayasaya göre aday olmadıkları seçimlerde bile istifaları öngörülen iki bakanın aday gösterilmesi masum bir kriter ihlali olarak değerlendirilmemektedir. 
İktidar Mart yerel seçimleri kampanyasını fiilen başlatmıştır. 
Bu kampanyada devletin bütün erk, kurum ve personeline her türlü kuralsızlığı göze alarak yürütülecek bir ‘seçim seferberlik görevi’ verildiği anlaşılmaktadır. 
Önümüzdeki seçim yolu kaynakların bulanık, kullanımın sınırsız, denetimin kuralsız kılındığı ve serbest rekabetin baskılandığı karanlık bir tünele dönüştürülmektedir. Sanki tanıtım yüzü iktidar partisi başkanı olan bir reklam filmi devletin bütün sahnelerine, perdelerine ve ekranlara dayatılmaktadır. 
Korkmazcan “Türkiye’nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde seçimler güvenli yapılamayabilir. Günümüzde devlet yönetiminde Anayasa ve yasalar yerine ‘süreç kuralsızlığı’ yürürlüktedir. 
Terörle müzakere gibi tamamı örgütlü suçlar zinciri oluşturan uygulamalar bazı bölgelerimizde serbest seçim koşullarını ortadan kaldırmıştır. 
Bu çevrelerde seçim değil, terörle programlanmış koalisyonun güç paylaşımı yapılabilir. Bütün seçim çevrelerinde düşünce, ifade, seyahat, propaganda, siyasi örgütlenme, siyasi faaliyet, basın yayın özgürlükleri ve can güvenliği sağlanması şarttır. 
Seçim harcamaları şeffaf, eşit ve denetlenebilir duruma getirilmelidir. Kamu imkân ve kaynaklarının suç olan kullanımı derhal durdurulmalıdır. Devlet-parti ilişkileri demokratik düzleme çekilmelidir. 
Kural ve kurumlar, demokratik siyasi iktidarların zırhıdır. Zırhı çıkarıp hukuku keyfilikle, ahlakı sınırsız çıkarcılıkla değiştirirseniz korumasız kalırsınız. Böyle yöntemler uygulayanları bodyguardlık ve lejyonlara muhtaç eder. 
Demokrasinin daha fazla kan kaybetmemesi için milli iradenin ‘sahibi hakikisi’ olan vatandaşlarımızın bir Milli Seçim Güvenliği Merkezini kurarak sandık birimlerine kadar örgütlemesi gerekmektedir.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder