18 Aralık 2013 Çarşamba

HASAN KORKMAZCAN'A YSK'DAN CEVAP GELDİ

YSK Başkanı Sadi Güven:
Suriyeli Sığınmacılar Oy Kullanamaz
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Suriyeli sığınmacıların önümüzdeki yerel seçimlerde oy kullanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Suriyeli sığınmacıların önümüzdeki yerel seçimlerde oy kullanmasının mümkün olmadığını söyledi. Güven, “Türkiye’de 6 ay ikamet eden yabancılara kimlik verilmektedir ancak bu kimliklerin numaralarının başında 99 rakamı bulunmaktadır. Dolayısıyla sistem otomatik olarak bu kişilerin oy kullanmasını engeller.” dedi.
YSK Başkanı Sadi Güven, Okan Üniversitesi’nin düzenlediği bir konferansa katıldı. ‘Yüksek Seçim Kurulu ve Türkiye’de Seçimler’ konulu konferansta konuşan Sadi Güven, seçim güvenliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriyeli sığınmacıların önümüzdeki yerel seçimlerde oy kullanıp kullanamayacaklarına da değinen Güven, böyle bir durumun mümkün olmadığını belirtti. Güven, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes seçimlerde oy kullanacak. Suriyeli sığınmacılar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil, 6 ay ikamet edene kimlik veriliyor. 6 aydan fazla oturan kişilere bir kimlik numarası ve kimlik veriliyor. Bu kimliğin bizim kimliklerle farkı, başlarında 99 rakamı bulunuyor. TC kimlik no’sunu sistem otomatik olarak reddediyor. Bu kişiler oy kullanamaz. Türkiye ikamet eden Suriyeli sığınmacıların kesinlikle oy kullanmaları mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
‘BAKANLARIN İSTİFA ETMESİNİ GEREKTİRECEK YASAL DÜZENLEME YOK’
HASAN KORKMAZCAN 
Belediye başkanlıklarına aday gösterilen bakanlarının istifa edip etmemeleri gerektiğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Güven, Anayasa’da ve yasalarda buna ilişkin bir düzenleme olmadığını kaydetti. Temel hak ve özgürlükler açısından bakanların istifasının gereksiz olduğunu anlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar mahalli seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek için istifa etmek zorunda değiller. Hakimler ve savcılar, yüksek yargı mensupları, YÖK’teki öğretim elemanları, RTÜK üyeleri, kamu kurum kuruluşlarında memur sıfatındakiler istifa eder ancak burada bakanlar yok. Anayasa’nın 114. Maddesi TBMM genel seçimlerinden önce sadece ‘Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanı istifa eder’ diyor. Yasa koyucu irade mahalli seçimleri unutmuş olabilir mi? Böyle bir irade var mı? İstifa etmeleri yönünde karar olursa gelecek seçimlerde tüm bakanların istifa etmesi gerekir. Bakanların istifa etmelerini gerektirecek bir yasal düzenleme yok. Temel hak ve hürriyetleri kısıtlama gibi bir hakkım yok. Anayasa ve yasalarda bakanların seçimlerde istifasını gerektiren düzenleme olmadığından böyle bir karar verdik.”
'ASKI LİSTELERİ 10 OCAK'TA ASILACAK'
Askı listelerinin 10 Ocak tarihinde askıya çıkacağını belirten Güven, şehir dışındaki öğrencilerin oy kullanmasının da mümkün olduğunu anlattı. Güven, “O tarihten itibaren de 23 Ocak akşamına kadar kayıt yaptıracaksınız. Önce üniversiteden belge alacaksınız. Yurt müdürlüklerinden de belge alacaksınız. İlgili nüfus müdürlüğüne giderek adres değiştirdiğinizi bildireceksiniz. Asıl adrese uygun belge verilecek ve ilçe seçim kuruluna teslim ettiğinizde kayda uygun görülünce onaylanıp oy kullanacaksınız.” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması için düzenleme yaptıklarını kaydeden Güven, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye dışındaki vatandaşlara, oralara sandık koymak suretiyle oy kullandıracağız. 187 temsilcilikte sandık kurmak suretiyle oy kullandıracağız. Daha sonra oyları buraya transfer ettireceğiz. Tabi bir hafta önce yapacağız seçimi ve oyları buraya getireceğiz.”

CİHAN-17 Aralık 2013, Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder